Museoväylä Logo
FI SE UK
Valokuva merimerkistä

Museoväylä

"Oolannin sodan" (1853-1855) aikana Britannian ja Ranskan tarkoituksena oli eristää Venäjän ulkomaankauppa ja pakottaa se rauhaan nk. Krimin sodan aikana.


Saarto oli tarkoitus toteuttaa niin, että Venäjän laivasto Itämerellä tehtäisiin toimintakyvyttömäksi tuhoamalla rannikkopuolustuslinnakkeet, laivastoa ja ulkomaankaupan varastoina toimivia kauppamakasiineja. Vahingosta huomattava osa kohdistui Suomeen, koska suuri osa tuonaikaisesta Venäjän lipun alla purjehtivasta kauppalaivastosta oli Suomessa. ”Oolannin” sodan jälkeen jouduttiin suuri osa Saaristomeren merimerkeistä rakentamaan uudestaan. Piirustuksia näistä uusista merimerkeistä löytyy säilytettyinä eri arkistoissa.


 

Nauvon Museoväylä valmistui vuonna 2006. Väylä johtaa Nauvon satamasta Seilin saareen. Väylä on samalla osa Saariston Pikkurengastietä Nauvosta Naantaliin. Nauvon Museoväylään voikin siten tutustua pikkurengastien autolautalta, tai koko museoväylään omalla veneellä tai vaikkapa kanootilla. Museoväylän jatkoa aina Korpoströmistä Turkuun toteutettiin vuonna 2007 ja avattiin liikenteelle kesäkaudelle 2008.